Wat is een ziel? Wat doet een ziel? Heeft iedereen een ziel, wat gebeurt er met je ziel als je doodgaat? Allemaal hele relevant en mooie vragen. In deze blog ga ik je een beetje meenemen in de uitleg over wat wij van de Rouwrevolutie weten over de ziel.
Allereerst denk ik dat wij dat met ons menselijke brein niet kunnen omvatten wat een ziel is, maar toch ga ik proberen hier woorden aan te geven. Kijk vooral wat bij jou resoneert en als er stukken tussen zitten waar je (nu nog) niks mee kan, laat ze lekker liggen.
Onze kijk op de ziel
We zijn een ziel en we hebben een lichaam. Dus niet andersom. We zijn geen mens met een ziel. We zijn een ziel en we hebben nu tijdelijk een menselijk lichaam. Of misschien beter gezegd we zitten nu tijdelijk (met een gedeelte van onze ziel) in een menselijk lichaam.
Onze ziel is dat wat we eigenlijk zijn, onze ziel is onsterfelijk, onze ziel is energie, onze ziel is non-fysiek. Misschien ken je de gezegdes: ‘de ziel is eruit’, of ‘iets bezieling geven’. Eigenlijk zorgt de ziel ervoor dat je leeft. Als jouw ziel uit je lichaam is verdwenen en niet meer ‘terugkomt’ ben je overleden.
Wil je meer weten over wat een ziel is? We beantwoorden vijf interessante vragen over de ziel:
1. Waarom is het belangrijk om te weten wat een ziel is?
Voor iedereen die een dierbare is verloren kan het troostend zijn om meer te weten te komen over de ziel. Omdat je dan ontdekt dat de ziel van de persoon die overleden is, niet weg is. Dat dit niet dood is. Dat de essentie van de persoon die overleden is, er ‘gewoon’ nog is. Iedereen is eigenlijk een ziel en we verschijnen met deze ziel in een mensenlichaam op aarde. Het lichaam overlijdt, maar dat wat iemand zichzelf maakt, dat gaat niet dood. De ziel gaat verder. Als je contact hebt met mensen die overleden zijn, dan heb je contact met hun ziel. Of beter gezegd met het gedeelte van de ziel dat, toen jij dat die persoon kende, in dat menselijk lichaam zat. Daar kun je nog informatie mee uitwisselen, tekens aan vragen, ontmoetingen mee hebben in dromen, en nog veel meer.
Kom jij ook naar onze live-ochtend?
Voor iedereen die niet precies weet hoe het zit met ‘leven na de dood’, maar hier wel nieuwsgierig naar is.
2. Waar zit de ziel en kun je een ziel zien?
De ziel ‘zit’ niet ergens op één plek. De ziel is non-fysiek en dus niet tastbaar. De ziel is energie. Tijdloos en vormloos. Je zou een ziel kunnen vergelijken met liefde. Je voelt het als je van iemand houdt, je voelt de liefde voor iemand, die liefde is echt, maar die is niet tastbaar. De ziel kan op meerdere plekken tegelijk zijn. Net zoals je van meerdere mensen tegelijk kan houden. Zoals van je kinderen, je ouders, vrienden of partners. Je zou liefde kunnen voelen in je hart, of in je buik of ergens anders in je lijf. Maar dat betekent niet dat de liefde daar zit, of dat je de liefde kunt zien.
De ziel heeft geen specifieke vorm, toch kan de ziel in verschillende ‘verschijningsvormen’ waargenomen worden. Zo kan het gebeuren dat je overleden dierbaren kunt zien. Dan neemt de ziel zijn/haar verschijningsvorm (van de persoon) aan zoals deze ook op aarde was.
3. Wat is het doel van de ziel?
Onze ziel wil leren, groeien, zichzelf ontwikkelen. Dat doet het door verschillende ervaringen op te doen. Zo ook in het leven als mens op aarde. De dingen die de ziel wil leren of beter gezegd wil ervaren, dat zijn niet altijd de dingen die wij als mensen als leuk bestempelen. Zo kan een ziel veel leren van eenzaamheid, verlies, scheiding en rouw. Het kan zo zijn dat een ziel, voordat het naar de aarde gaat, voordat het incarneert (incarneren betekent in het vlees komen) bewust kiest voor die minder leuke ervaringen. Je ziel wil deze ervaringen niet hebben om jou te pesten, maar omdat het weet dat de moeilijkste ervaringen de meest waardevolle lessen opleveren. Je zou het zelfs zo kunnen zien, dat jouw ziel, voordat je naar de aarde gaat, een plan heef bedacht. Een plan vol met ervaringen zodat de persoon (en de ziel) precies die dingen ervaren waar ze het meest van groeien.
Alles wat je meemaakt in het leven, alle ervaringen, alle emoties, alle gebeurtenissen, alle inzichten, die sla je op in je ziel. Sommige ervaringen zul je in het leven al ‘een plekje kunnen geven’ zoals men dat kan zeggen. Daarmee bedoel ik dat je snapt waarom je sommige moeilijke dingen hebt meegemaakt. Omdat je er wijzer, sterker of misschien wel begripvoller van wordt. Maar sommige ervaringen zullen zo moeilijk, pijnlijk, ingewikkeld of lastig te verteren zijn dat je – pas wanneer je overleden bent – begrijpt waarom je die dingen hebt meegemaakt, of waarom je ziel voor die ervaring heeft gekozen. En ook wat je daarvan geleerd hebt, of had kunnen leren.
4. Wat is een zielenfamilie?
Als je een beetje een beeld van de ziel hebt gaan we een stapje verder. Er is ook nog zoiets als een zielenfamilie. Jouw ziel is onderdeel is van een grotere zielengroep, je zielenfamilie. Net zoals je als mens op aarde onderdeel bent van een grotere familie. Het kan zijn dat jullie dezelfde thema’s uit te werken hebben op aarde, dat jullie je graag in dezelfde thema’s ontwikkelen en dezelfde dingen willen leren. Soms kan het gebeuren dat je iemand tegenkomt waar je eigenlijk gelijk een soort connectie mee voelt. Alsof het lijkt alsof je diegene al jaren kent, alsof jullie aan één woord genoeg hebben. Dan zou het heel goed kunnen zijn dat die persoon in dezelfde zielenfamilie zit als jou. Dan voel je dat je elkaar op een bepaald level begrijpt. Dat klopt dan ook want jullie zielen hebben een connectie. Net zoals je op aarde een familie hebt, zo heb je ook een zielenfamilie. Vaak zul je met deze zielen meerdere levens leven. In verschillende samenstellingen. Ben je nu bijvoorbeeld moeder en dochter, het kan best zijn dat je in een ander leven zusjes bent of misschien wel broers. Of zelfs vijanden van elkaar. Dat klinkt op aarde niet leuk, maar op zielsniveau kunnen jullie elkaar waarschijnlijk heel veel leren zo.
5. Wat is een oude ziel?
Je hebt vast wel eens de uitdrukking gehoord: ‘Dat is een oude ziel’. Wat wij vaak bedoelen wanneer we het over ‘oude zielen’ hebben, dan zijn vaak mensen met veel diepgang, met veel wijsheid, misschien wel met een bepaalde rust over zich. Omdat tijd in de spirituele wereld niet bestaat, bestaat er ook niet zoiets als oude of jonge zielen. Wel zijn er zielen die meer ervaringen hebben opgedaan dan andere zielen. Sommige mensen vertalen dat in de zin alsof die ziel meer levens heeft gehad. Je hebt vast gehoord over vorige en misschien wel volgende levens. Wij zien dat meer als simultaan parallelle levens, omdat alles in het NU gebeurt. Maar vanuit het menselijk perspectief is dat lastig te bevatten (ook voor ons).
Lees verder in deze blog: Wat gebeurt er met je ziel als je doodgaat?
De dood vanuit zielsperspectief
Wat wij bij de rouwrevolutie doen is de dood benaderen vanuit zielsperspectief. We kijken naar ‘de dood’ niet als naar een einde. Omdat de ziel nooit doodgaat. We zien het als een nieuwe fase op jouw reis. Waarin er niks fout gaat, maar waarbij je eigenlijk het volgende level in gaat. Voor jouw ziel is dat ook zo, voor jouw lichaam niet. Jouw lichaam overlijdt, dat is het enige dat doodgaat. Bij de rouwrevolutie kijken we niet alleen naar de mens als lichaam maar juist ook als ziel. Als je op die manier naar de dood kijkt ga je ook op een andere manier rouwen. Er zal nog steeds verdriet en pijn zijn om de mensen die jij hier op aarde mist. Maar het kan je helpen om te weten dat ze niet weg zijn, dat er niks fout is gegaan, dat er nog contact mogelijk is en dat je ze terug gaat zien.
Wat doet de Rouwrevolutie?
Wij zijn Jill & Maartje van de Rouwrevolutie en wij geven jou graag een ander perspectief op de dood. Een perspectief waarbij de dood niet het einde is, waarbij er nog contact mogelijk is met jouw overleden dierbare. Wil je meer weten over zielen, de dood, tekens? Kom naar onze live dag waar we je meer vertellen over de dood, tekens herkennen, contact maken en wat jou (wellicht) in de weg zit voor het ervaren van dit contact.