15 voorbeelden van tekens van overledenen

Gepubliceerd op: 18 april 2024

Als je dood bent, dan ben je niet weg. Dat is wat wij bij de Rouwrevolutie aan mensen meegeven. Want je lichaam gaat dan wel dood, je ziel niet. Je ziel is onsterfelijk en gaat ‘gewoon’ verder. Er is nog contact mogelijk me die ziel. Op veel verschillende manieren. Zo ook tekens.

Als mensen overleden zijn, willen ze vaak aan de achterblijvers laten weten dat ze er nog zijn, dat het goed met ze gaat en dat ze dichtbij je zijn. Dat kunnen ze doen op verschillende manieren. Eén van die manieren is het geven van tekens. Maartje en Jill van de Rouwrevolutie hebben de laatste jaren honderden mensen gesproken die tekens hebben ontvangen. Zij geven ‘les’ in het herkennen van tekens en zelfs om tekens vragen. Na al deze jaren ervaring hebben zij een lijst opgesteld met veel voorkomende tekenen van leven na de dood.

Hoe herken je tekens?

Meld je aan voor de gratis miniclass op 9 juli. Na minder dan een uurtje weet je al hoe je om tekens kan vragen. 

1. Lichten die knipperen

Als mensen overlijden, gaan ze van fysiek naar non-fysiek. Ze zijn dan een soort ‘energie’. En deze energie kan situaties beïnvloeden. Eén van de dingen die voor ‘overledenen’ makkelijk is om te beïnvloeden is elektriciteit. Zie het alsof jij met je vinger door een kaarsvlam gaat en deze laat ‘flikkeren’, zij kunnen dit met elektriciteit. Veelvoorkomend tekenen van overledenen zijn lampen die aan en uit gaan. We hebben meerder keren van mensen gehoord dat, wanneer zij bijvoorbeeld vroegen: ‘Pap ben jij dit?’ Dat een licht stopte met knipperen of juist harder ging knipperen.

2. Computerstoringen

Wat zij kunnen doen met de elektriciteit van lampen kunnen ze ook met andere elektrische apparaten. Bijvoorbeeld op je computer, deze kan ineens iets openen uit een programma dat niet open staat, of ineens een liedje gaan spelen op Spotify of YouTube. Of je computer valt ineens uit of stoort. Soms gebeurt dit bij ons in zoomsessies, als we het over een overleden persoon hebben, zijn of haar naam noemden dan stond het beeld telkens even stil of er kwam een duidelijke verstoring op het beeld.  

3. Bekende geluiden

Veel tekens van overledenen komen in de vorm van geluid. Ik sprak een moeder die haar 32-jarige zoon verloren was. Ze moest naar een winkel waar hij had gewerkt, dit was de eerste keer na zijn overlijden. Ze vond dat heel moeilijk. ‘Kun je me kracht geven vandaag?’, vroeg ze hem. Toen ze winkel binnenstapte ging er een telefoon van een andere klant af. Met dezelfde ringtone als die haar zoon had. Dit was een ringtone die ze nog nooit bij iemand anders had gehoord en die ook heel weinig voorkwam Diezelfde dag heeft ze die ringtone nog twee keer gehoord.

4. Liedjes op onlogsiche plekken

Niet alleen bekende geluiden, ook liedjes die voor jullie iets betekenen kunnen tekens van overledenen zijn. Nummers die zomaar ineens ergens gespeeld worden, op een plek waar je het totaal niet verwacht. Of wanneer je juist heel erg aan je overleden dierbare denkt. Het kan gaan om nummers die je op de uitvaart hebt gedraaid, het lievelingsnummer van de overleden persoon, of een lied dat precies die tekst heeft die jij op dat moment moest horen. Zo hoorde ik een verhaal van twee mensen die hun dochter waren verloren. Zij zaten op een boot in Thailand waar alleen maar Thaise muziek uit de speakers kwam, ineens kwam daar tussendoor een Engels lied dat ze op haar uitvaart hadden gedraaid. Daarna klonk er alleen maar weer Thaise muziek.

5. Cijfers en getallen

Cijfers en getallen worden ook vaak als communicatie ingezet als tekenen van overledenen. Ik zelf heb het heel vaak me nummerborden van auto’s waar de geboorte of de sterfdatum van mijn zoontje op staat. Soms staan er zelfs nog letters bij die het nog duidelijker maken zoals laatst toen zag ik: 31- LVJ -1. 31 januari is zijn geboortedag en in LVJ zag ik Liefde Voor Jou. Maar niet alleen op nummerborden, ook digitale klokken op allerlei apparatuur, je telefoon, telefoonnummers, getallen op rekeningafschriften of bonnetjes kunnen tekenen van overledenen zijn.

6. Vlinders

Eén van de bekendste tekenen van leven na de dood die we ontvangen en die over het algemeen ook vaak herkend worden zijn vlinders. Vlinders, maar ook libelle’s, vogels  en eigenlijk alles dat vliegt heeft een hele lichte energie. Het is niet zo dat overleden dierbaren een vlinder of een vogel worden, maar zij kunnen deze wel een soort van sturen. Dus jouw kant opsturen of jou er bewust van maken. We horen veel verhalen over vlinders die op iemand komen zitten, een tijdje meevliegen, of die ineens in de winter ergens opduiken zijn terwijl dat helemaal niet kan.

7. Roodborstjes (En anders vogels)

Een dier dat ook veel geassocieerd wordt met tekenen van leven na de dood, is het roodborstje. Volgens oude overleveringen is deze vogel een boodschapper uit de spirituele wereld, die ons verbindt met onze overleden dierbaren. Het is dus niet gek dat je vaak een roodborstje ziet als je net het graf hebt bezocht van een overleden dierbare. Toen mijn oma op sterven lag heb ik met haar afgesproken dat ze een teken zou geven in de vorm van een roodborstje als alles goed met haar was. Drie dagen na haar overlijden zijn we met de hele familie thuis als er een roodborstje voor de glazen schuifpui komt fladderen. Het leek wel een kolibrie zo lang bleef ie op één plek,  en zo snel wapperde ie met z’n vleugeltjes. Voor iedereen die daar aanwezig was, was het direct duidelijk, dit was een boodschap van oma.’

8. Witte veertjes

Een van de eerste tekens van overledenen die je krijgt, of beter gezegd die jou op zullen  vallen, zijn witte veertjes. Het lijkt wel als je ze eenmaal begint te zien, je ze overal ziet liggen. En niet op de plekken waar de buurtkat net een duif te pakken heeft gehad, maar op plekken waar ze opvallen en eigenlijk niet horen. Bijvoorbeeld in de hoek van het fornuis op een pan, op een van je knieën als je op de wc zit of er vliegt er een uit je handdoek als je deze uitklopt op het strand (allemaal waar gebeurt en gehoord van mensen die we hebben begeleidt).

9. Boodschappen in dromen

Ook al zouden we dit niet echt een teken noemen, toch willen we deze vorm van contact ervaren ook noemen. Soms komen overledenen ook in je dromen. Dat zijn vaak dromen die heel helder zijn, die helemaal als echt aanvoelen. Waarin het lijkt of je met ze kunt praten, een gesprek kunt voeren. Waarin het lijkt alsof je echt samen bent. Het zijn dromen die je nog heel lang bijblijven en die je het liefst zou vertellen tegen andere mensen.

10. ballonnen (die een bepaalde kant opvliegen

Ballonnen zijn ook van die dingen die makkelijk te beïnvloeden zijn door overleden. Zo hebben we wel eens gehoord van iemand die ‘achtervolgt’ werd door een ballon in huis. En mensen die een ballon hadden die de hele tijd boven de maxi-cosi terecht kwam. Of de maxi-cosi nou n de ene hoek van de kamer stond of de andere, de ballon zweefde ernaar toe.

11. Flikkerende kaarsen

Kaarsen die ineens heel erg had gaan flikkeren die ineens uitgaan ineens heel hard gaan loeven of een kant op lijken te blazen. Ook allemaal tekens, die jouw oeverleden dierbaren niet heel moeilijk vinden om te geven. Want vaak als je wind of tocht voel op plekken waar het niet logisch is, is dat ook een teken van aanwezigheid van een overleden dierbare.

12. Woorden, letters en namen

Toen wij de uitvaart hadden van mijn oma en we in de lijkstoet achter de lijkwagen naar het crematorium reden, reed er ineens een lesauto voorbij met heel groot een naam op de auto. De naam van mijn oma: Cobi. Ik had deze lesauto nog nooit gezien, maar voor mij was het overduidelijk dat ze bij ons was. Ik heb het ook vaak met de letter B, die ineens een groot op een auto staat. Of letter van zijn naam op nummerborden. Maar ook woorden die voor jullie belangrijk zijn, of die je aan je overleden dierbare doet denken kunnen ineen overal oppoppen.

13. Terugkerende symbolen als teken

Het kan ook zo zijn jouw overleden dierbare een eigen ‘taal’ met jou heeft gecreëerd. Daar bedoelen we mee dat jullie samen bepaalde symbolen hebben die voor jullie belangrijk zijn er waardoor jij weet dat de overleden dierbare bij je is. Een vriendin van mij heeft dat met lieveheersbeestjes. Maar het kan ook met smileys, uilen, kikkers, egels of zelfs een bepaalde kleur die vaak terugkomt.

14. Zonlicht, sterren, wolken

Wat ook een teken van leven na de dood van een overleden dierbare kan zijn is licht dat ergens ineens op schijnt, een zonnestraal die ineens op jouw gezicht valt. Een mooie wolkenpartij die ergens op lijkt of die jou een bepaald gevoel geeft.  Of sterren, in de lucht of ergens anders op. In de karnt op tv of zelfs soms van die kleine glittersterretjes side je op de grond ziet liggen op een plek waar ze eigenlijk helemaal niet horen te zijn.

15. Zelf om tekens vragen

Als laatste willen we jullie vertellen dat je ook altijd om tekens kunt vragen. Hardop of gewoon zacht in jezelf. Je kunt vragen om een teken dat je herkent, of om een bepaald teken. Doe het vanuit dankbaarheid, doe het vanuit speelsheid, zie het als iet leuks als een spel tussen jou en jouw overleden dierbare. En mocht je het teken hebben gehad? Bedank ze dan, dan weten ze dat het aangekomen is en dat sterk het vertrouwen voor jullie beiden.

Wat doet de rouwrevolutie

Wij zijn Jill & Maartje van de Rouwrevolutie en wij geven jou graag een ander perspectief op de dood. Een perspectief waarbij de dood niet het einde is, waarbij er nog contact mogelijk is met jouw overleden dierbare. Kom naar onze live dag waar we je meer vertellen over de dood, tekens herkennen, contact maken en wat jou (wellicht) in de weg zit voor het ervaren van dit contact.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

900+ mensen ontvangen al onze mails met inspiratie!

Deze blogs wil je ook lezen

Gratis miniclass - 3 september 2024 - 20:00 20:45 - Via zoom

Wat zijn tekens van overleden dierbare en hoe herken ik ze?

Deze gratis miniclass is voor iedereen die benieuwd is naar wat tekens zijn en hoe je ze herkent. We geven voorbeelden en leggen uit hoe je om tekens kunt vragen. Iedereen is welkom!

Je gegevens